Tulburari ale gustului

Ce sunt tulburarile de gust?

Tulburarea de gust cea mai frecventa este perceptia gustului „fantoma”, care este, un gust persistent, de multe ori neplacut, chiar daca nu exista nimic in gura. Putem asemenea, experimenta o capacitate redusa la gust dulce, acru, amar, si /sau sarat, afectare numita hipogeuzie. Unii oameni nu pot detecta orice gusturi, afectare care se numeste ageuzie. Cu toate acestea, pierderea totala a gustului este rara. Cel mai adesea, oamenii se confrunta cu o pierdere de miros în loc de o pierdere a gustului.

În alte tulburari ale simturilor chimic, un miros, un gust, o aroma sau poate fi distorsionata. Disgeuzie este o afectiune în care o senzatie falsa de sarat, gust rânced, sau metalic, persista în gura. Disgeuzie este uneori însotita de senzatia de arsura in gura deasemenea cunoscuta sub numele de sindromul „burning mouth”(eng.). Desi aceasta poate afecta pe oricine, sindromul „burning mouth” este cel mai frecvent intalni la femeile de varsta mijlocie si mai in varsta

Sunt tulburarile gustului o afectiune seriosa?

Tulburarile de gust pot diminua sau elimina un sistem fiziologic de „alerta timpurie” pe care cei mai multi dintre il iau de bun. Gustul ne ajuta la detectarea alimentelor stricate sau a lichidelor expirate si, pentru unele persoane, prezenta unor ingrediente in mancare la care ele sunt alergice.

Pierderea gustului se poate crea probleme grave de sanatate. Un sentiment denaturat de gust poate fi un factor de risc pentru boli de inima, diabet, accident vascular cerebral, si alte boli care necesita o dieta specifica si stricta. Atunci când gustul este afectata, o persoana isi poate schimba obiceiurile sale alimentare. Unele persoane pot mânca prea putin si pot piarde în greutate, în timp ce altele pot manca prea mult si crestere in greutate.

Pierderea gustului poate ne poate determina sa manâncam prea mult zahar sau sare pentru a ne satisfare astfel propria opinie culinara. Aceasta poate fi o problema pentru persoanele cu anumite conditii medicale, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala. În cazurile severe, pierderea gustului poate duce la depresie.